A zaczęło się od tego że przyjechali do nas goście. W lodówce miałam resztę ciasta francuskiego(nie taką resztę jak sobie myślicie, taką większą resztę :)), w półmisku świeże jabłka a w szafce puszkę brzoskwiń bez skórki. A, że miałam dylemat jakie zrobić postanowiłam wykorzystać 2 przepisy. Z tego też wziął się tytuł... No... może nie dokońca... Moim zdaniem: "Ciasto francuskie z brzoskwiniami i orzechami oraz jabłkami z cynamonem" brzmi troszkę za długo. Wyszło "ciasto francuskie na słodko"(przyda się jak nie macie inspiracji, a w wyszukiwarce za dużo haseł: "ciasto francuskie z jabłkami", "ciasto francuskie z budyniem i dżemem", "ciasto francuskie z jagodami sezonowymi"....itd. itp. itd.). No dobra. Dosyć gadania, czas wziąść się za gotowanie!
Danie dla: 5 osób Czas: 30min poziom trudności:1
Składniki:
- 1 opakowanie: ciasto francuskie,
- puszka brzoskwiń bez skórki(ja zużyłam tylko 2 połówki),
- starte orzechy włoskie(garść),
- 1 obrane jabłko,
- cynamon,
- mąka,
- jajko lub woda(do posmarowania ciasta francuskiego),
- cukier waniliowy,
- Nastaw piekarnik według załączonej do ciasta francuskiego etykietki. Pokrój brzoskwinie i jabłko w kostki.
- Potnij ciasto francuskie w kwadraty mniej wiecej 8cm/8cm. posmarój z wierzchniej strony. Posyp odrobiną mąki.
- Na połowe nałóż jabłka i cynamon, a na drugiej połowie - brzoskwinie, cynamon i orzchy. Zwń rogi kwadratów jak na obrazku:
- Posmaruj rozbełtanym jajkiem lub wodą.
- Piecz przez tyle min. ile podanych jest na etykiecie ciasta francuskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz