środa, 7 maja 2014

Ciasto francuskie na słodko

Lekkie i kruche ciasto, jabłka z cynamonem lub brzoskwinie z orzechami... Zasmakowałam się w nim odrazu. Aromatyczny cynamon, soczyste jabłka i słodkie ciasta francuskie! - czy może być coś lepszego?
A zaczęło się od tego że przyjechali do nas goście. W lodówce miałam resztę ciasta francuskiego(nie taką resztę jak sobie myślicie, taką większą resztę :)), w półmisku świeże jabłka a w szafce puszkę brzoskwiń bez skórki. A, że miałam dylemat jakie zrobić postanowiłam wykorzystać 2 przepisy. Z tego też wziął się tytuł... No... może nie dokońca... Moim zdaniem: "Ciasto francuskie z brzoskwiniami i orzechami oraz jabłkami z cynamonem" brzmi troszkę za długo. Wyszło "ciasto francuskie na słodko"(przyda się jak nie macie inspiracji, a w wyszukiwarce za dużo haseł: "ciasto francuskie z jabłkami", "ciasto francuskie z budyniem i dżemem", "ciasto francuskie z jagodami sezonowymi"....itd. itp. itd.). No dobra. Dosyć gadania, czas wziąść się za gotowanie!

Danie dla: 5 osób                                      Czas: 30min                                       poziom trudności:1

Składniki:

  • 1 opakowanie: ciasto francuskie,
  • puszka brzoskwiń bez skórki(ja zużyłam tylko 2 połówki),
  • starte orzechy włoskie(garść),
  • 1 obrane jabłko,
  • cynamon,
  • mąka,
  • jajko lub woda(do posmarowania ciasta francuskiego),
  • cukier waniliowy,
Sposób przygotownania:

  1. Nastaw piekarnik według załączonej do ciasta francuskiego etykietki. Pokrój brzoskwinie i jabłko w kostki. 
  2. Potnij ciasto francuskie w kwadraty mniej wiecej 8cm/8cm. posmarój z wierzchniej strony. Posyp odrobiną mąki. 
  3. Na połowe nałóż jabłka i cynamon, a na drugiej połowie - brzoskwinie, cynamon i orzchy. Zwń rogi kwadratów jak na obrazku:
  4. Posmaruj rozbełtanym jajkiem lub wodą.
  5. Piecz przez tyle min. ile podanych jest na etykiecie ciasta francuskiego.
SMACZNEGO!

Julia w Krainie Garów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz