![]() |
Julia w Krainie Garów |
Widoczne na powyższym zdjęciu kibiny to danie, jak już wczśniej wspomniałam, karaimskie. Pochodzi właśnie z okolic Troków. Są to spore pierogi z różnego rodzaju farszem, najczęściej mięsem, kapustą i cebulą. Najpierw pieróg taki się gotuje, a potem dodatkowo jeszcze zapieka. Można je w zasadzie traktować jako przekąskę i jeść też na zimno. Kibiny, których próbujemy w Trokach, są bardzo smaczne, ale jednocześnie dość tłuste.... zresztą tak jak prawie wszystko na Litwie :)
Więc zaczęłam się interesować jak przyrządzić takie kibiny. Zaczęłam szperać w internecie i znalazłam smaczny i prosty przepis. Po pewnych modyfikacjach czuję że to jest TO! Do wykonania tego przepisu bardzo zachęcam :)
Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
250 g masła
2 jaja
200 g śmietany
25 g drożdży
100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów
Farsz:
300g surowej baraniny lub wieprzowiny
100g słodkiej kapusty
2 cebule
pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól
trochę wody
0,5 kg mąki
250 g masła
2 jaja
200 g śmietany
25 g drożdży
100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
pół łyżeczki cukru
łyżeczka soli
1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów
Farsz:
300g surowej baraniny lub wieprzowiny
100g słodkiej kapusty
2 cebule
pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól
trochę wody
Sposób przygotowania
Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z
mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich
śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z
cukrem rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto
(ręcznie). Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść.
Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na
małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15
centymetrów. Surową baraninę lub wieprzowinę kroimy w kosteczkę, siekamy
słodką kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Farsz podlewamy
wodą. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie
wykonać sploty.W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić
dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na
natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w
temperaturze ok. 200 stopni przez 20-25 minut. Gotowe kibiny muszą być
suche i rumiane.
Życzę smacznego!
Julia w Krainie Garów
Brzmi super, na pewno spróbuję :) Tylko niestety nie z baraniną, bo to droga sprawa :( A ten farsz taki surowy się kładzie do ciasta i zdąży się upiec w 20 minut?
OdpowiedzUsuńTak tak ;) upiecze sie. Choć dla pewności można dodać jeszcze 5 min. Czyli piec powinien się 20- 25 min. :)
OdpowiedzUsuń