1.
Super inteligencja!
Może
nie dosłownie po zjedzeniu awokado będziesz geniuszem
matematycznym, ale awokado korzystnie wpływa na pracę mózgu
poprzez zmniejszenie zmęczenia, ponadto jedząc ten owoc możemy
uniknąć depresji I zmniejszyć stres.
2.
Zawartość
Zawierają one dużą
ilość
przeciwutleniaczy, luteiny,
jednonienasyconych
kwasów
tłuszczowowych,
magnezu i
błonnika, a przede wszystkim NIE zawierają
prawie żadnej soli ani tłuszczów nasyconych, które prowadzą do
chorób serca.
3.
Kalorie
Awokado
jest kaloryczne. To fakt. Są to jednak tłuszcze korzystne
dla naszego zdrowia, szczególnie mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3
oraz naturalnie występująca witamina E, to nie jedyne walory
awokado.
W awokado
znajduje się między innymi witamina B5, występująca również pod
nazwą kwasu pantotenowego. Kwas ten z kolei jest niezbędny do
produkcji przeciwciał, które ochraniają nasz organizm przed
infekcjami bateryjnymi oraz wirusowymi.
5.
Uroda
Witamina B5 jest
także niezbędna w procesie regeneracji skóry – przyśpiesza
gojenie się ran oraz zapobiega tworzeniu się
zmarszczek. Co więcej, witamina B5 ma korzystny wpływ na stan i
kondycję naszych włosów. Jedząc awokado wzmacniamy nasze pukle od
wewnątrz oraz opóźniamy proces siwienia.
Z Awokado można
zrobić również dobrą maseczkę
z olejem.
Łagodzi i może
pomóc skórze trądzikowej.
Może odświeżyć
cerę.
6.
Awokado zawiera 2 razy więcej potasu niż banany!
Ponadto
zawiera witaminy: A B6 C E K.
Podsumowanie
jest proste – jedz awokado! Będziesz piękny I zdrowy :) :*
Dodam jeszcze jeden powód: awokado jest pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry powód 😉
Usuń