niedziela, 26 stycznia 2014

Pomidorowe risotto z serem

Pewnego dnia naszłamnie ochota na risotto, ale nie takie byle jakie! Więc poszłam po inspiracje do wujka google :). Znlazłam tam przepis na pomidorowe risotto, lecz gdy je zrobiłam było mdłe, więc  postanowiłam je ulepszyć...
czas: 35min                                    poziom trudności: 1-łatwe             danie dla: 4 osób


Na nasze aromatyczne ulepszone risotto potrzebujemy:
  • 300 gram - ryż(najlepiej parboiled, ale może też być ten zwykły)
  • ok. 1litra - rosół z kury
  • cebule - 2 sztuki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ser typu camembert i gouda
  • przyprawa uniwersalna Knorr
  • sól i pieprz do smaku
  • ewnt. winogrona
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
Co będziemy używać?Pewnie się ucieszycie... to danie jedno - garnkowe, a w zasadzie jedno - patelniowe :). Potrzebna będzie tylko jedna duża patenia i przykrywka. 
Sposób przygotowania:
Pokrój cebule w kosteczkę i zeszklij na oleju. Następnie dodaj pomidory, dodaj szczyptę soli i pieprzu i duś pod pokrywką przez ok.2 min. Dodaj ryż. Potem stopniowo dolewaj rosołu, czyli - wlej 1/3 i poczekaj 5 min., wlej kolejne 1/3 i duś 5 min. na koniec wlej resztę. Wsyp 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Knorr, wlej łyżeczkę soku z cytryny i cukier. zetrzyj ser gouda i wsyp na patelnię. Camembertowi odkrój skórkę(jeśli ja lubisz to możesz zostawić) i pokrój w paseczki, wsyp na patelnię. Na koniec obierz ze skórki parę winogron, przekrój na pół, wygrzeb pestki i pokrój jeszcze na ćwiartki i wsyp. Zostaw risotto na 7-12min. na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Podawaj na talerzach do zupy i udekoruj startym serem i natką pietruszki. SMACZNEGO!


PS: Pozdrowieni dla mojej Big Sister, która już pewnie czeka na mój post :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz