środa, 29 stycznia 2014

Pierś z kurczaka na szybko - faszerowana cebulą, serem i jabłkami.

To bardzo łatwy i przyjemny przepis. Może spokojnie zrobić go największy amator gotowania, a będzie zawsze smakował jak z dobrej restauracji. Ten przepis stale zagości w 'menu' twojego domu. Przyjemnego gotowania!


czas: 45min                                  danie dla: 3-4 osoby                 poziom trudności: łatwe

Składniki:
  • 2 średnie cebule,
  • 1 średnie jabłko,
  • 2 paczuszki ryżu,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 120g sera,
  • bulion rosołowy (ok.1 szklanka),
  • śmietana 18%,
  • odrobina mąki pszennej do opruszenia piersi (ewent. do zagęszczenia sosu),
  • przyprawy takie jak: przyprawa uniwersalna np. Knorr, sól i pieprz do smaku,
  • olej - ok. 1/2 szklanki
Jak upichcić coś magicznego?:
  1. Piersiom z kurczaka dokładnie odetnij tłuszcz i zrób w nich kieszonki na całą długość. Odstaw.
  2. Cebulę pokrój w półtalarki i zeszklij na patelni. Ostudź i połącz ze startym serem i pokrojonym w kostkę jabłkiem.
  3. Wracamy do piersi. Nafaszeruj je serem, cebulą i jabłkiem i zamknij kieszonkę przy pomocy metalowych wkałaczek. Przypraw przyprawą knorr, solą i pieprzem i lekko wmasuj w mięso, następnie oprusz mąką.
  4. Rozgrzej na patelni olej i usmaż na złoty kolor mięso. W tym czasie możesz wstawić wodę na ryż. 
  5. Gdy mięso się usmaży zlej tłuszcz i zalej bulionem, dodaj śmietanę i ewent. śmietanę z maką i zagotuj przez ok. 3-5 min.
  6. Ugotuj ryż.
Mięso podawaj pokrojone w grube plastry na ryżu, polane sosem. Smacznego! Oto efekt pracy:




              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz