wtorek, 15 kwietnia 2014

Wafle czekoladowe/ chocolate wafers

Czekolodowe wafle to szybki i prosty przepis na coś słodkiego w parę minut. Wystarczy kakao, mleko w proszku, cukier i "suche" wafle. U mnie w domu robi to moja mama lub moje siostry. Ostatnio zrobiłam je sama i to niezła frajda takie domowego wyrobu wafle. Z wierzchu chrupkie, a w środku nasiąknięte pyszną czekoladową masą. Mmmm... palce lizać. Takie wafle robi się równie szybko jak szybko znikają z talerza.


porcja na: ok. 4-5 osób                        czas przygotowania: 25 min.                    poziom trudności: 1

Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/3 kostki masła
2-3 łyzki kakao
3/4 szklanki mleka w proszku
1 opakowanie wafli

1. Mleko+cukier+kakao+masło gotować przez ok. 20 min.
2. Pod koniec dodać mleko w proszku i doprowadzić do stanu lekkiego wrzenia, tak aby masa zgęstniała. Cały czas mieszać. 
3. Gotową masą przekładać wafle.
4. Włożyć między 2 deski. Postawić na 1 desce coś ciężkiego aby docisnąć wafle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz