sobota, 8 lutego 2014

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Od nowa zakochałam się w cieście francuskim <3 Jego delikatny smak idealnie się komponuje z lekkimi letnimi owocami... Ale to nie lato! W okresie zimowym pyszne jest z brzoskwiniami i ze... szpinakiem - głownym bohaterem tego posta. To pyszny przepis na obiad do kurczaka lub ryby ;) POLECAM.

czas: 35min.                               danie dla: 2 osób                           poziom trudności: łatwy

Składniki: 

  • szpinak - 6 mrożonych "różyczek"
  • 1 łyżka śmietany
  • ciasto fancuskie
  • 1 mała cebula
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i łyżeczka przyprawy uniwersalnej do smaku
  • jajko
  • oliwa


Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka nalej odrobinę oliwy i wsyp cebulkę pokrojąną w ćwierć - talarki. Zeszklij. Dodaj szpinak i duś do miękkości. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i przyprawę uniwersalną.
  2. Nagrzej piekarnik 220 stopni - góra - dół, lub 200 stopni z termoobiegiem. Wyjmij ciasto z lodówki i wykrój dwa szerokie paski. Przekrój każdy z pasków na pół. Połóż na jednym z prostokątów plaster sera i szpinak. Przykryj drugim prostokątem ciasta. Następnie roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto. Tak samo zrób z drugim pierożkiem. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 12 - 15 min. Wyjmi z piekarnika i zajadaj się pysznym ciastem francuskim ze szpinakiem ;). SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz