poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Muffinki all'a bruschetta

Muffinki all'a bruschetta to połączenie pomidorowej bruschetty z kształtem muffinki. To bardzo szybkie a zarazem pyszne danie. :) Prosto się je robie, a równie prosto znika z talerza. Zrobiłam przed przyjazdem mojej mamy z wycieczki. To mój własny pomysł :), wpadłam na niego z powodu braku bagietki :).

czas: 20 min.                        liczba muffinek: ok. 14                 poziom trudności : łatwe

Składniki:

  • chleb tostowy pszenny
  • ser mozarella 2 kulki(ja lubię na tych muffinkach dużo sera, wtedy całość wydaje się być bardziej wyrazista, ale można dodać 1 i reszte sera żółtego)
  • odrobinkę sera żółtego do dekoracji
  • przyprawa do pizzy, można ją zrobić samemu - do miseczki należy dodać bazylie, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz, odrobine papryki w proszku(Słodkiej lub ostrej. W zależności od gustu.), odrobine gałki muszkatałwej i gotowe :)
  • pomidory - 1 lub 2( ja wolę więcej)
  • rozpuszczone masło
Sposób ugotowania:

1. Od chleba odkrajamy brzegi. Wałkujemy aż gdy bedzie bardziej zbity i cieńki.
2. Formę metalową na muffinki smarujemy rozpuszczonym masłem. Trochę masła zostawiamy.
3. Kroimy ser mozzarella i ser żółty w kostki. Obieramy pomidory, kroimy w kostkę. Wrzucamy sery i pomidory do miski. Dodajemy zioła.
4. Wkładmy rozwałkowany chleb do foremek. Smarujemy brzegi masłem. Faszerujemy serami i pomidorami. Pieczemy w piekarniku ok. 15 min. (do zarumienia) w temp. 180 stopni.



1 komentarz:

  1. Wyglądają naprawdę super - żałuję, że się nie załapałam. Na pewno wypróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń