Na osłodę tej niedzieli mam dla was coś specjalnego :) a mianowicie ciasto francuskie z jabłkami. Na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcie zanim zniknęło :)
Mam jeszcze coś nowego:
Widzieliście nowy wygląd bloga? Zapewne tak :) kursor zmieniłam na słodką łyżeczkę :0 mam nadzieję, że się wam podoba. A... i jeszcze doszedł fajny pożyteczny gadżet (nie chwaląc się - przeze mnie zrobiony) w postaci menu rozwijanego. Pomoże to wam szybko i sprawnie odszukać poszukiwany przepis.
To chyba już wszystko. Zapraszam do gotowania.
Potrzebne będą:
- rolka ciasta francuskiego
- jajko lub odrobina wody (do posmarowania ciasta)
- 2-3 jabłka
- cynamon , cukier wanilinowy i trzcinowy
- mąka
- płatki czekolady/ cukier puder (jak kto woli, do posypania gotowego ciastka)
- plus mięta do dekoracji
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Na tarce poszatkuj obrane jabłka. Wsyp je do miseczki. Dodaj odrobinę cynamony, troszkę cukru wanilinowego i trzcinowego.
Jeżeli masz formy na tartaletki 10 cm to z ciasta wytnij kwadraty 15-15cm. Kwadratami wyłóż foremkę tak, aby rogi ciasta wystawały. posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem lub wodą. Posyp odrobiną mąki i nafaszeruj jabłkami. Następnie złóż do siebie rogi. Zrób widelcem na wierzchu kilka dziurek i posmaruj wierzch znowu jakiem lub wodą. Włóż do piekarnika na 25 min max. ( aż gdy będzie odrobinę brązowe)
i gotowe!!!
SMACZNEGO
Mniam! A nowe menu - bardzo ładne :)
OdpowiedzUsuń