niedziela, 10 maja 2015

Ciasto francuskie z jabłkiem

Witajcie Kochani!

Na osłodę tej niedzieli mam dla was coś specjalnego :) a mianowicie ciasto francuskie z jabłkami.  Na szczęście zdążyłam zrobić zdjęcie zanim zniknęło :)

Mam jeszcze coś nowego:

Widzieliście nowy wygląd bloga? Zapewne tak :) kursor zmieniłam na słodką łyżeczkę :0 mam nadzieję, że się wam podoba. A... i jeszcze doszedł fajny pożyteczny gadżet (nie chwaląc się - przeze mnie zrobiony) w postaci menu rozwijanego. Pomoże to wam szybko i sprawnie odszukać poszukiwany przepis.

To chyba już wszystko. Zapraszam do gotowania.

Potrzebne będą:
  • rolka ciasta francuskiego
  • jajko lub odrobina wody (do posmarowania ciasta)
  • 2-3 jabłka
  • cynamon , cukier wanilinowy i trzcinowy
  • mąka
  • płatki czekolady/ cukier puder (jak kto woli, do posypania gotowego ciastka)
  • plus mięta do dekoracji
Sposób upieczenia:
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Na tarce poszatkuj obrane jabłka. Wsyp je do miseczki. Dodaj odrobinę cynamony, troszkę cukru wanilinowego i trzcinowego.
Jeżeli masz formy na tartaletki 10 cm to z ciasta wytnij kwadraty 15-15cm. Kwadratami wyłóż foremkę tak, aby rogi ciasta wystawały. posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem lub wodą. Posyp odrobiną mąki i nafaszeruj jabłkami. Następnie złóż do siebie rogi. Zrób widelcem na wierzchu kilka dziurek i posmaruj wierzch znowu jakiem lub wodą. Włóż do piekarnika na 25 min max. ( aż gdy będzie odrobinę brązowe)

i gotowe!!!
SMACZNEGO












1 komentarz: