Mini lasagne po bolońsku.
To bardzo prosta w wykonaniu potrawa na spotkania z przyjaciółmi. Szybka prosta, a przede wszystkim pyszna. Wyobraźnia nieograniczona! Miłego gotowania, i jeszcze krótka historia tej potrawy...
Kiedy wracam po ciężkim dniu, nie mam siły na długie gotowanie. W tych momentach bardzo przydaje się szybki przepis. Wymyśliłam więc swoje własne mini Lasagne. Dlaczego własne? Bo z tajnym sosem taty, którego na czas obecny nie moge wyjawić, ale kilkanaście komentarzy moze mnie przekonać. Na razie będzie z sosem po bolońsku klasycznym :) KOMENTUJCIE!
![]() |
Mini Lasagne |
Składniki na 1 Mini Lasagne:
- Makaron lasagne ok.2-3 plastry
- Sos beszamelowy:
- łyżka masła
- pół - cała szklanki mleka
- łyżka mąki
- garść startego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 puszka (400 g) pomidorów, zmiksowanych
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- odrobina mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu
Sposób przyrządzenia:
- W patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso stale mieszając. Wmieszać pomidory i przyprawy. Dodać 60 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Zagęścić sos mąką kukurydzianą i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
- Masło stopić w rondelku. Dodać mąkę. Stopniowo dolewać mleka. Zagotować. Zdjąć z ognia i dodać ser(ewent. gałke muszkatałową).
- Układać kolejno:
- beszamel
- makaron
- sos
- beszamel
- makaron
- sos
- beszamel
- makaron
- sos itd.
Przez ciebie Julia jestem głodna ;) i mam taką sprawę. Na mniejszość muszę (po niemiecku!) napisać książkę kucharską. Miałabyś coś przeciwko jeśli bym przetłumaczyła przepisy z twojego bloga?
OdpowiedzUsuńNicole ;)
PS. Dalej jestem głodna przez ciebie XD
Oczywiście ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę o przepis na tajny sos - to mój niedościgniony ideał... :)
OdpowiedzUsuń